Tuesday, July 25, 2017

Suursündmuse eel: DKG rahvusvaheline konverents kõneleb toetavatest õppekeskkondadest


Meie pea sajandivanune naiskoolitajate ühendus Delta Kappa Gamma peab traditsioonilise Euroopa piirkonna konverentsi sel aastal Eestis. Konverents toimub 26.-29. juulini Tallinnas Nordic Hotel Forumis.
Delta Kappa Gammat ühendav visioon on, et edumeelsed naiskoolitajad on hariduse edasiviijad. Nii kogunetaksegi üle aasta Euroopa konverentsile, mis seekord toimub Tallinnas. Konverentsi korraldamine on suur väljakutse Delta Kappa Gamma Eesti organisatsiooni liikmetele, kes pea kõik on haaratud suurürituse ettevalmistustesse. Osalejaid oodatakse Euroopast ja teistest DKG liikmesriikidest, mida on kokku 17, neist kaheksa Euroopas.

Selleaastase Euroopa konverentsi teema on “Toetavad õppekeskkonnad ” (Supportive Learning Environments). Konverentsi avamine on kolmapäeval, 26. juulil, neljapäeval, esimesel plenaaristungil tervitab osalejaid Eesti haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Seejärel astub ettekandega kuulajate ette Sandra Mälk Eesti Arhitektuurimuuseumist, kes kõneleb Eesti kooliarhitektuuri ajaloost. Teiseks esinejaks on sel päeval haridustehnoloog ning  koolitaja Meeri Sild, kes  räägib digi-didaktikast, sellest, kuidas kaasaegsed virtuaalsed õppekeskonnad õppimist toetavad.
Konverentsi järgmiste plenaaristungite esinejate hulgas on veel Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudi vanemteadur Rain Mikser, kes kõneleb sellest, kuidas museoloogia, draamafestivalid ja luulevõistlused toetavad õpilaste kultuuripildi kujunemist. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikapedagoogika professor Kristi Kiilu annab konverentsil ülevaate klassi- ja koolivälisest muusikategevusest Eestis. Kolmas plenaaristung on pühendatud kaasaja pedagoogikale, kus TTÜ professor Tiia Rüütmann räägib reaalainete õpetajate ettevalmistamisest IGIP-süsteemis ning Helsingi Ülikooli neuroteaduste ekspert Mari Tervanniemi kõneleb sellest, kuidas neuroteadused avavad õppimiseks uusi võimalusi. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast on kuulajate ees veel filosoofiadoktor Anu Sepp ettekandega “Õpetajate professionaalse mõtlemise tasemed” ning konverentsi võtab kokku Urve Läänemets, kes on pealkirjastanud sõnavõtu “Mida võtame kaasa Tallinna konverentsilt?”

Kõigil konverentsi osalejatel on võimalus kaasa lüüa erinevates õpitubades, kultuuriüritustel ja ekskursioonidel.

Konverentsi korraldamist toetab Haridus- ja Teadusministeerium.

Rahvusvaheline Delta Kappa Gamma ühing loodi Dr. Annie Webb Blantoni ja 11 naiskoolitaja poolt 11. mail 1929. Austinis, Texases. DKG nimi on tuletatud kreeka sõnade esitähtedest, mis tähendavad key women educators – naiskoolitaja kui võtmeisik. Ühing loodi hariduslikel ja heategevuslikel eesmärkidel selleks, et pakkuda tuge naisõpetajatele ja -üliõpilastele stipendiumite fondi kaudu õpingute toetamiseks ja õpetaja elukutse kõrgete ideaalide saavutamiseks ja arendamiseks.

Rahvusvahelise DKG Ühingu Eesti Organisatsioon loodi märtsis 2008. aastal Tallinnas. 2010. aastal lisandus Beeta chapter Pärnus ja 2013. aastal Gamma chapter Tartus.
DKG Eesti Organisatsioonis on täna kokku 37 naiskoolitajat erinevatest haridus-valdkondadest ja vanusegruppidest: ülikoolide õppejõud, õpetajad, lasteaednikud ja täiskasvanute koolitajad.

Järgmine DKG Euroopa konverents leiab aset Islandil 2019. aastal.


Ille Rohtlaan

DKG Beeta chapter

No comments:

Post a Comment